Royal Mandarin
Royal Mandarin
Royal Mandarin: Een Chinees als geen ander
Gepubliceerd: SoevereinMagazine 27 januari 2011

Alle Nederlanders kennen ‘de Chinees’. Al die Chinese restaurants lijken op elkaar, qua aankleding en menukaarten met nummers. En meestal loopt er personeel rond dat onze taal zelfs na een jaar of dertig amper machtig is. Als Wilders dit leest, zijn we in één klap 350 restaurants armer, maar dit ter zijde. Zoals het er ook niet zoveel toe doet dat de medewerkers over het algemeen alleen glimlachend en adequaat reageren als je om de rekening vraagt. Maar het moet gezegd: de overigens allerminst Chinese nasi en bami maken sedert jaar en dag deel uit van onze eetcultuur.
Lekker, Michelin en GM hebben inmiddels positief bericht over een Chinees van een heel andere orde: Royal Mandarin in Hilversum. En dus zette ik mijn vooroordeel met betrekking tot Chinese restaurants opzij en toog naar Hilversum.
Meteen bij binnenkomst stonden we al perplex. In perfect Nederlands vroegen de Chinese personeelsleden of we eerst in de serre het aperitief wensten te gebruiken. Binnen een minuut was mijn vooringenomenheid van tafel.
We namen plaats in de serre en werden onthaald op een hele reeks prachtig ogende en heel lekkere amuses. Bij de meeste dacht ik: daar zou ik er nog wel eentje van willen proeven.
De eetzaal bleek een schitterend geheel. Met mooi linnen gedekte tafels, we waanden ons in een tweesterren-etablissement. En dat gevoel werd versterkt door de feilloze bediening.
De kaart bood een scala aan gerechten die we nimmer eerder bij een Chinees hebben gezien. We kozen onder meer een kreeftensoep die perfect smaakte, een vissoep die niet onderdeed voor een rijk gevulde bouillabaisse en allerlei biefstukjes met steeds een aparte saus, waaronder een geflambeerde.
Een wijnkaart van het hoogste niveau, een zoals gezegd onberispelijke bediening, het werd dus topculinair genieten van een geraffineerde keuken. Wie had dat gedacht. Royal Mandarin is absoluut een aanrader.
Opvallend is dat de zaak dagelijks open is vanaf 13.30 uur en dat er maar één sluitingsdag is: 31 december.
Misschien een idee voor al die restaurants die pas om 18.00 uur open gaan en waar je het niet in je hoofd moet halen ook maar 10 seconden eerder voor de deur te staan. Dan word je woedend weggekeken. ‘U bent vroeg’ is dan de meest vriendelijke vorm van begroeting die ik meermaals heb moeten ondergaan.
Nee, wat Royal Mandarin betreft hebben de restaurantgidsen hun werk keurig gedaan. En wat zeker niet onvermeld mag blijven, zijn de hoogst acceptabele prijzen.
Tijdens mijn diner zat het restaurant helemaal vol en zo te zien had de hele Gooise matras er zijn vaste tafel.
Het was zeer aangenaam en we gaan zeker terug.

Royal Mandarin: www.restaurantroyalmandarin.nl

Joop Rentmeester
Restaurantcriticus Soeverein

Chinees Specialiteiten Restaurant Royal Mandarin | Emmastraat 9 - 1211 NE Hilversum - Telefoon: 035 640 08 01 - info@royalmandarin.nl